Brandskyddsmålning ger tid att rädda liv

Brandskyddsmålning ger ofta den där extra tiden för räddningstjänsten att både evakuera för att rädda liv och släcka eld för att rädda inventarier och egendom.

Stora eldsvådor leder oftast till tragedier i någon form. I allra värsta fall brinner människor inne och dör. Då handlar det ofta om att räddningstjänsten inte hinner till platsen innan byggnaden är helt övertänd och inte går att ta sig in i för att rädda människor. På grund av sådana tragedier har man utvecklat brandskyddsfärg, som har flera genialiska egenskaper.

Brandskyddsfärgens bästa egenskap är att färglagret vid riktigt höga temperaturer ändrar karaktär och förvandlas till ett tjockt lager isolerande, poröst skum. Skummet har flera egenskaper som saktar ner brandutvecklingen. Det främsta kännetecknet är att det värmeisolerar underliggande material så det inte påverkas lika starkt av hettan.

Brandskyddsmålning fördröjer brand- och giftutveckling

Brandskyddsfärgen har fler bra egenskaper. Genom att kapsla in det underliggande materialet antänds det inte lika lätt. Är materialet trä kan det visserligen förkolna, men det börjar inte brinna vilket innebär att elden inte kan spridas. Brandskyddsfärgen ser också till att giftiga gaser inte frigörs från materialen. Detta skapar en mindre farlig miljö för människor att vara i.

Vid eldsvåda är den vanligaste dödsorsaken inte att människor brinner till döds, utan att de kvävs av syrebrist – syret konsumeras av elden - eller att de förgiftas av ämnen som frigörs. Brandskyddsfärg skyddar från det. Har du en lokal som skulle behöva bättre brandskydd vill du få det målat av specialister på brandskyddsmålning.

22 May 2022

 

Välkomna till nätets främsta informationskälla om allt som har med Täby kommun att göra. Framförallt kommer vi att hålla koll på näringslivet i denna Sveriges 32:a största kommun. Här ska den intresserade kunna ta reda på vad som händer i Täby.