Kända personer från Täby | Kändisar Täby

Kända personer från Täby

Täby kanske inte är den mest omtalade kommunen i Sverige, då den i mångas ögon mest uppfattas som en del av Stockholm. Men i denna stora kommun bor ett stort antal kända profiler inom en rad olika områden. Här berättar vi om ett antal kända profiler som bor i Täby.

Politiker

Ett flertal högt profilerade politiker har Täby som hemort. Gudrun Schyman är en av dem, en av svensk politiks största namn under många år. Mångårig ledare för både Vänsterpartiet och FI – man kan undra om denna starkt vänsterstämplade politiker trivs i det moderatstyrda Täby?

Tre andra namnkunniga profiler med Täby som hemort är förre partiledaren för Liberalerna (Folkpartiet) Lars Leijonborg, Pär Nuder, mångårig finansminister under Göran Perssons tid som statsminister och Maria Borelius, Sveriges mest kortvariga kulturminister någonsin.

Kultur

En hel del kulturpersonligheter har också slagit ner sina bopålar i Täby. En av de senaste åren mest uppmärksammade personer inom sfären, Sara Danius är en av dem. Efter alla bråk kring Svenska Akademien kan den förre detta ständiga sekreteraren ta igen sig i hemmet. Jonas Gardell, komiker, författare, debattör och artist, har också Täby som hemort. Även om han inte har berättat om uppväxten norr om Stockholm med någon större kärlek i sina romaner.

Två ledande profiler från Sveriges kanske största sitcom någonsin, Solsidan, kommer också från Täby. Det handlar om Johan Rheborg och Malin Cederbladh som kanske har hämtat en del inspiration till serien från kommunens finare villakvarter.

Media

Bland mediaprofiler hittar vi också några nuvarande och före detta Täbybor. Kodjo Akolor, känd radioprofil och Mello-programledare kommer härifrån, liksom kända debattören och journalisten Maria-Pia Boëthius, känd för sina starka feministiska ställningstaganden.

Musik

Några kända musiker med ursprung i Täby är proggveteranen Jan Hammarlund, soulsångaren Stephen Simmonds (ni minns väl ”Tears Never Dry” med Lisa Nilsson) och house-dj:n Eric Prydz.

 

Välkomna till nätets främsta informationskälla om allt som har med Täby kommun att göra. Framförallt kommer vi att hålla koll på näringslivet i denna Sveriges 32:a största kommun. Här ska den intresserade kunna ta reda på vad som händer i Täby.